Hematologie Craiova

Dr. Alma Diaconu

Medic specialist Hematologie

Contract CAS – Consultație GRATUITĂ

Pentru informații și programări:
☎ 0771.254.316 sau 0351.421.543
🌍 Str. Dr.N.I.Sisesti, nr 19A

Hematologia studiază morfologia, fiziologia și patologia sângelui și a organelor hematopoietice (măduva osoasă hematogenă, ganglioni limfatici, splină) ce conțin țesuturi înalt specializate în formarea și dezvoltarea elementelor componente ale acestuia. Hematologia se concentrează, deci, în mod particular pe studierea afecțiunilor celulelor ce au origine hematopoietică (au precursori în maduva roșie osoasă hematopoietică, sediul principal al formarii celulelor din sânge) și au rol în oxigenare (eritrocite sau hematii), imunitate (leucocite),  coagulare (trombocite) și a unor molecule plasmatice cu rol de factori de coagulare.

Pentru diagnosticul și evaluarea terapiei unei boli hematologice pot fi necesare:

– consultul clinic hematologic,

– analize de laborator țintite,

– investigații imagistice

Consultul hematologic evaluează semne și simptome clinice cum sunt: 

–  modificările tegumentelor și mucoaselor: paloarea, leziuni cutanate purpurice, 

– perturbari ale sistemului imun: adenopatiile, splenomegalia,

– manifestări sistemice: astenia, fatigabilitatea, febra, transpirațiile nocturne abundente, pruritul generalizat, scăderea ponderală semnificativă, amețelile, palpitațiile, inapetența selectivă,

– modificări locale:  dureri abdominale recurente, mase tumorale

 Caracterul nespecific al multora dintre aceste semne și simptome poate conduce la întârzierea diagnosticului și prelungirea suferinței pacientului.

Patologia abordată în cadrul cabinetului de Hematologie cuprinde:

Bolile hematologice benigne – afecțiuni necesită o urmărire atentă:

– anemii carențiale – de fier și/sau vitamine ca acidul folic, vitamina B12,

– anomalii genetice de sinteză ale hemoglobinei (hemoglobinopatii – talasemia, microsferocitoza, etc.), anomalii genetice sau dobândite în sinteza factorilor de coagulare (hemofilii, trombofilii) sau a unor perturbări ale sistemului imun (anemii hemolitice autoimune).

Bolile hematologice maligne:

– leucemiile acute (leucemia acuta limfoblastică, leucemia acută mieloblastică) și cronice (leucemia limfatică cronică, leucemia granulocitară/mieloidă cronică),

– limfoamele (limfoamele Hodgkin, limfoamele non-Hodgkin),

– gamapatiile (Mielomul multiplu),

– sindroamele mieloproliferative (Policitemia Vera, Trombocitemia esențială, Metaplazia mieloidă cu mielofibroză) și mielodisplazice (sindromul mielodisplazic).

Aceste afecțiuni au evoluții rapide și fără un diagnostic corect pot fi rapid letale.

Terapia în hematologie este esențială pentru evoluția favorabilă a pacientului indiferent de patologie. Chiar și o anemie carențială nedepistată și netratată la timp corect are impact major asupra calității vieții, putând determina afectări ireversibile (afectarea neurologica din anemia prin deficit de vitamina B12) sau tratamente nepotrivite (administrarea de fier în anemia din talasemia minoră). Indicația terapeutică se face după analizarea tuturor datelor clinice și paraclinice și după evaluarea statusului bolii.

Posibilitățile terapeutice actuale au crescut considerabil șansele de supraviețuire în aceste maladii, transformându-le în unele cazuri în boli cronice menținute sub control prin  noile tratamente disponibile. Ele variază de la terapii simple de suplimentare sau substituție a unor elemente deficitare (fier, vitamine, factori de coagulare), la terapii complexe precum transfuzii, chimioterapie, imunoterapie, radioterapie, transplantul de celule hematopoietice, terapii genice celulare CAR-T.

   Un capitol aparte îl reprezintă în aria hematologică, trombofilia, în contextul managementului infertilității și a avortului recurent. Atât infertilitatea, cât și pierderile de sarcină spontane și/sau recurente trebuie investigate ca patologie de cuplu și că au etiologie multifactorială: factori anatomici, ovulari, endocrini, infecțioși, imunologici, factori generali (consum de alcool, fumat, sedentarism, creșterea vârstei de proceere, etc).

   Incidența în creștere raportată în deceniile actuale, ar trebui privita mai întâi din perspectiva  elementelor enunțate, mai ales că, în urma studiilor și metanalizelor efectuate, nu s-a dovedit implicarea certă a trombofiliei în evoluția negativă a gravidei. Ținând cont că, în acest moment nu există o atitudine general acceptată legată de această patologie, e necesară o abordare mixtă în care medicul de obstetrică-ginecologie și medicul hematolog să conlucreze pentru evitarea testării genetice exagerate și fără o motivare clara, cu scopul prevenirii unor costuri financiare și psihologice pentru aceste paciente. Screennig-ul pentru trombofilie este indicat selectiv, în cazul existentei unor antecedente personale sau heredocolaterale ale pacientei de tromboze (mai ales atipice) și/sau patologie legată de sarcina (sarcini oprite în evoluție, eclampsie/preeclampsie, restricție de creștere intrauterină, dezlipire de placentă).

  În concluzie, indiferent de caracterul benign sau malign al bolilor hematologice, acestea au impact major asupra calității vieții sau supraviețuirii pacienților. Colaborarea intre medicii de diverse specialități este cheia obținerii celui mai bun parcurs pentru un pacient cu patologie hematologică, prin prezentarea la timp, posibilitatea unui diagnostic corect și alegerea unei terapii țintite, personalizate care să asigure obținerea și menținerea supraviețuirii de calitate cât mai îndelungate.

Pentru sănătatea ta! - Policlinica M&M - Servicii Medicale Private

SUNA ACUM!